Erfaringer fra fjorårets jakt – mer effektiv jakt i år


skudd

Det er ikke alltid like lett å komme på skuddhold, spesielt om man kommer i motvind.

Det er i dag knappe 3 uker til ærfugl og skarvejakta begynner og jeg tenker litt igjennom hvordan fjorårets jakt på sjøen utartet seg. Jeg har skrevet om en del ting som er viktig å tenke på når man jakter fra kajakk, men jeg har opplevd at jeg ikke har hatt hukommelsen helt på plass da jeg var utpå i fjor. Jeg har sett igjennom en del av opptakene og ser spesielt en tabbe som gjentar seg til irriterende stadighet. Jeg later som jeg ikke helt hadde hodet skrudd på ordentlig og slett ikke var særlig ivrig etter å komme ut på sjøen, da dette er noe som ikke vil gjenta seg igjen. Håper jeg.

skudd 2

Her kommer jeg med vinden og ærfuglen har akkurat lettet mot meg.

1) Så langt det er mulig, kom med vinden når du har oppdaget fugl. Sjøfuglen er tung og vil gjerne spare tid og energi med å komme fort på vingene, da er take-off i motvind løsningen. Om du kommer med vinden vil du da få fugl som letter mot deg, og større sannsynlighet for å komme på skuddhold.

Padler du i motvind og ser fugl vil det være hensiktsmessig å padle en runde rundt fuglen for å komme med vinden i ryggen. Fra opptakene i fjor er det vel 6-7 tilfeller hvor jeg nærmer meg i motvind (fordi det er naturlig padleretning der og da), og fuglen letter på 30-40 meter, og flyr fra meg. Hva med å dempe iveren og padle rundt? :).

2) Etter hver tur, vær nøye med rengjøring av våpen. Har du hagla på fordekket uten beskyttelse vil den være våt av sprut fra åra når du kommer i land. Dette lager krøll i mekanismen når det tørker, og kan over tid sørge for feil i f.eks. avtrekk. Er hagla eksponert for vann så ta hagla helt fra hverandre (også låsekasse fri fra stokken), vask i kokende vann, låsekassa får et lite bad i whitespirit for å fjerne gammel olje, og så ny olje etterpå. Det tar ikke lang tid, og da slipper du mekaniske feil i avtrekker (som jeg opplevde 3 ganger den siste turen i fjor). I år har jeg en annen løsning som jeg håper vil fungere bedre.

3) Bruk tid på rekognosering! Benytt sommeren på å padle i området du jakter i og se for deg hvor det er lurt å bevege seg og hvor fuglen oppholder seg. Er det steder hvor fuglen oppholder seg hvor du kan snike deg på skuddhold? Ta også høyde for hvor det er (og ikke er) sikker bakgrunn for å avfyre skudd.

4) Ha med kikkert! I stedet for å padle rundt og se etter fugl kan man spare mye tid og krefter med en grei kikkert. Det er bedre å se (eller ikke se) ærfugl på en kilometer enn å padle en kilometer for å sjekke det ut.

Noe må bare læres av erfaring! I år håper jeg det blir andre boller :).

død ærfugl

Fangsten er sikret.Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *