LIVE overføring av jakt – utopi eller realitet?


Jeg går med et ønske om å prøve ut LIVE overføring fra sjøfugljakt med kajakk. Fra min arbeidsplass så har jeg litt erfaring fra LIVE-sendinger fra konferanser mm. men det å ta det ut til sjøen med spenning i jakt kunne vært artig. Om dette lar seg gjøre er en annen ting men i mitt ønske ligger det ikke bare å overføre video og lyd, men også kommunisere med seerne via sosiale medier. Kommunikasjonen med omverdenen kunne f.eks. vært å ha en dialog med seerne på hvilken retning jakt-løypa skal ta, spørsmål om arter, taktikk mm. Alt i alt ville det vært morro å se om det går an å skravle litt med folk online, padle, jakte og produsere video samtidig i et hav av ledninger og utstyr som hater vann.

live3Hva skal til?
– 2 stk. kameraer som kobles til PC via USB. For å gjøre det enkelt kan dette være varianter av webkameraer som sender signaler i HD kvalitet.
– 1 stk. mikrofon som festes til redningsvesten, kobles rett inn i PC og skal fungere som eneste lydkilde i sendingen.
– 1 stk. modem/mobil som kan koble PC opp mot en webserver via internett.
– En PC (eller liknende) med programvare for å avvikle video og lyd fra flere kameraer. Programvaren «Ustream» er en slik løsning hvor man kan koble og produsere flere kilder (film, webcam, lyd, musikk, desktop) og mikse dette til en egen strøm som sendes til en server.

Utfordringer
– Å ha utstyr som ikke tåler vann + en laptop på fanget mens man padler og jakter høres jo ikke optimalt ut.
– Batterilevetiden på utstyr er og en faktor, en PC som tar imot og behandler lyd og bilde konstant vil bruke godt med strøm.
– Å tenke egen sikkerhet i dette er en utfordring, det er alltid en sjanse å velte, utstyr må plasseres i forhold til at man kommer seg opp igjen fra vannet. Utstyret (som ikke tåler vann) vil bli ødelagt og tapt så dette er en risiko som må inn i regnestykket.
– Regi på dialogen med de som ser på. Bør dette kanskje skje på faste tidspunkt under jakta eller litt etter hvordan turen utvikler seg?

Hvordan kan dette avvikles?
Den største utfordringen ville være utstyr som ikke tåler vann, og hvor dette bør plasseres i kajakken. En laptop kan nok vikles inn i plastfolie, være vannavvsiende og fortsatt være funksjonell på knapper og skjerm, men pørsmålet er kanskje hvordan den skal plasseres for å være lett synlig + tilgjengelig og ikke være i veien når jeg padler. Batterilevetid vil også være et spørsmål.

En annen mulighet er å benytte en toerkajakk, hvor den som sitter bak sørger for å ha kontroll på sendingen mens den som sitter foran har fokus på jakta. Kanskje dette er løsningen?

Hvordan vil det virke for de som ser på?
Her er et skjermbilde på hvordan dette kan se ut. I dette tilfellet kan seerne følge sendingen og kommunisere med hverandre (og meg) via chat og facebook. Her er det mulighet til å dele sendingen med andre og snakke sammen på forskjellige plattformer. Dette er dialog som jeg også kan se ombord i kajakken, og kan respondere umiddelbart om det er spørsmål eller kommentarer. Sendingen kan enten følges via nettleseren eller en egen app, og blir tatt opp for evt. redigering i ettertid.

live-ustream

Morsomt å fange fine øyeblikk, kanskje til og med på direkten?

I tilegg så finnes det forskjellige apper som f.eks. Glympse hvor man har mulighet til å vise hvor min mobil befinner seg til enhver tid på et kart, da vil seeren også få et inntrykk av hvor i «terrenget» jeg har vært og befinner meg.

Morsomme tanker men det gjenstår vel litt mer forskning og ikke minst testing i felt. Det ser hvertfall ut som det kan bli noen sløydtimer i kjellerboden med prototype på «Laptopstativ for kajakk-cockpit med vannavstøtende egenskaper…».Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *