17 HMR – et kaliber som duger til jakt?


Jeg hadde rifle i kaliber 308 WIN i noen år i håp om at den ville blitt med som verktøy under jakta. Desverre kan jeg telle på 3 fingre de gangene den faktisk ble med. Hvorfor? Tja, for meg som liker å jakte fugl virket den rett og slett litt for voldsom. Ikke et veldig godt argument, den ble kjøpt inn for å være en alsidig rifle til mange formål, også storvilt om det behovet skulle dukke opp. Det behovet eksisterer ikke, så 308`n ble solgt. Jeg inbilte meg da at aktiviteten med rifle på jakt etter fugl blir noe hyppigere om kaliberet er mindre, treningskudd er rimeligere, rekylen er mindre og støyen minimal. Og det stemte.

Gamepoint fra CCI

Hva gikk jeg for?

Det var mange muligheter, og systemrifler er utbredt. Dette er rifler hvor man kan bytte løp i f.eks. .22 LR, .22WMR, .17 HMR. For meg virker .17 HMR som det som passer meg best, et flattskytende, lite kaliber med utgangshastighet på ca. 750 m/s. og som passer for avstander opp til 100-120m. Av ammunisjon får man lett ekspanderende og helmantel som f.eks. CCI Gamepoint og CCI FMJ. For meg var og er det jakt på skogsfugl, ender, duer og gås som er mest aktuelt. Eksempler på nett viser at kaliberet er dugelig på f.eks. rev og hare opp til 200m. men det tenker jeg er å dra det langt hva gjelder human avlivning og sjanser for skadeskyting.

Det ble kjøp i 2018, en variant fra CZ, model 455 i 17 HMR med syntetisk stokk, demper og sikte. Jeg har felt ender og skarv med gjennomskyting på opp til 110m. og jeg er imponert over dette hissige lille kaliberet. Det er et lett våpen, smeller lite, er flattskytende og gir fine slakt med CCI Gamepoint og er veldig presist.

Priser fra 5000,- for våpen, scope og demper.

Annet innhold

Under emnet 17 HMR har jeg og skrevet litt om hva det er lov å jakte med kaliberet, skyte fugl med rifle, 17 hmr til lange hold og flere filmer med sjøfugljakt og rifle.

Nedenfor er noen filmer jeg har laget med 17 hmr.

Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på FacebookLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 tanker om “17 HMR – et kaliber som duger til jakt?

  • Jan Erik Furunes

    Takk for svar på messenger om 17 hmr ammo til gås. Grunnen til at jeg velger et så lite kaliber som 17 hrm til gås er at jeg vil minimere risikoen for rikosjett fra stein i jord, siden jeg vil bruke rifla i et åkerlandskap med boliger et par hundre meter unna. Er vmax sikrere enn gamepoint mht fare for rikosjett fra litt små steinete åker?

    • Thomas Øverbø Innleggsforfatter

      Hei, jeg har lite erfaring med vmax men den ekspanderer vel en del mer enn Gamepoint tror jeg det kan fort resultere i mer ødeleggelse i kjøttet. Faren for rikosjett er kanskje mindre da den fragmenterer mer? Er usikker :).