Hva er det lov å jakte med 17 HMR?


Gamepoint fra CCI i 17 HMR

Kula i 17 HMR går vel under kategorien salong men er vesentlig kraftigere enn den tradisjonelle 22 LR. Grunnet stor hastighet (725-800 m/s) ekspanderer også kulen ekstremt i forhold til sine brødre 22 LR og 22 WMR.

Hva sier loven?

I følge Lovdata (kapittel 5, paragraf 15 og 16) så gjelder da reglen for salong i 22 LR: Den kan bare brukes til jakt på viltarter opp til hares størrelse, men ikke til hare. Den er derfor ikke lovlig til felling av blant annet storfugl, grågås og skarv.

I de samme forskriftene er det regler for anslagsenergi for bever, gaupe og jerv på minst 980 Joule på 100 m. Da må man opp til noe som ligner på kaliber 223 for å jakte.

Hva med 17 HMR?

CZ 455 med scope og demper.

Det er ingen spesifikke paragrafer for dette kaliberet så vidt jeg kan se, men den er selvsagt ulovlig til storvilt. Miljødirektoratet har på sine sider en referanse til riflebruk på småvilt. Denne sier «Jegerne skal selv innenfor regelverket vurdere hvilken anslagsenergi for rifle som egner seg for jakt etter de ulike småviltartene».

Hva er da rimelig å konkludere med om man skal legge til grunn egne vuderinger for felling av småvilt?. Jeg tenker jo avstand er viktig. Man skal drive human avliving og da må man selv tenke hvor langt man kan skyte før energien svinner hen i kula. Det er mange vidoer på nett som viser fellinger av rev på avstander opp mot 200 m. med 17 HMR. Det høres drøyt ut.

Uten utstrakt erfaring så tenker jeg at fugler er innafor å jakte på, kanskje rev og hare innenfor 100m.?. Det jeg har skutt av fugl på fjorden med rifle de siste årene opp til 110 m. er hvertfall gjennomskutt med effektiv ekspandering.

CCI Gamepoint er en lett ekspanderende kule som er effektiv på fugl uten å gjøre for mye skade.Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *