Hvor kan man jakte sjøfugl i Telemark?


En av grunnene til at denne jaktformen er så attraktiv er at den er lett tilgjengelig (og ja jeg er glad i det maritime element). Som boende i Porsgrunn kan jeg være på fjorden på 20 minutter, og på plass ved jaktsted 600 m. fra der jeg parkerer bilen. Jeg har jaktet en del fra kajakken, men  de siste årene har jeg heller pakket kajakken og padlet ut til et av områdene hvor det er tillatt å jakte fra, satt meg bak et camonett og lagt ut lokkefugl og sett om det kommer noen fugl.

Jeg fikk et spørsmål her om hvor det er lov å jakte sjøfugl, og tenkte det var greit å legge ut en oversikt over dette, hvertfall for Telemark. Først litt om bakgrunnen, sitert Vestfold og Telemark fylkeskommune som er ansvarlig for ordningen.

Allmennhetens jaktrett på sjøen

I Norge har alle norske statsborgere med gyldig jegeravgiftskort rett til å jakte på sjøen. Det samme gjelder utenlandske statsborgere som bor i Norge og som har bodd her det siste året. På sjøen har allmennheten jaktrettigheter så langt det går vann. Grensen varierer dermed med flo og fjære. Det er også fri jakt på grunner og skjær som overskylles ved alminnelig høyvann. På fastland, øyer, holmer og skjær, samt i ferskvann, er det grunneieren som har jaktretten. For å utvide allmennhetens mulighet til å utøve sjøfugljakt tillates det at jegere går i land og jakter fra noen utvalgte områder i skjærgården der staten, fylkeskommunen eller kommunene er grunneier. Tilbudet som har vært gjeldende siden 2004, forlenges nå med virkning til 31. mars 2022 og omfatter jakt på sjøfugl innenfor gjeldende jakttider.

Jeg har tidligere snakket med med rådgiver for vilt og fisk i Vestfold og Telemark fylkeskommune, Lasse Ashmyr, og han sa at de lager nye brosjyrer og ordningen videreføres fra 2022.

Alle jegere plikter å sette seg inn i hvilke arter som kan jaktes på når, og holde seg oppdatert på disse. Videre er det lurt å sette seg inn i viltlovens regler for bruk av motorbåt under jakt (paragraf 21).

Hvor man man så jakte her i Telemark? Her er det muligheter om du har en båt eller annet fartøy å komme deg ut med.

Mulighetene er mange. Bildet er tatt fra brosjyren «NJFF Sjøfugljakt i Telemark 2017-2022»

 Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *