Skyte fugl med rifle – noen erfaringer


Etter en fin sesong i 2022 er nå forberedelsene i gang for 2023. Et sikte med 16x forstørring, noen nye lokkefugler og mer skyterening er noe av det som står på lista. Jeg føler vel mest at det fint kan bli mer skytetrening og at uansett forberedelser og taktikk så bør man være i stand til å treffe målet. Vitale organ på en and som svømmer er på størrelse med en liten snusboks og ikke av det letteste slaget på 100m i mer eller mindre bølger. En skarv som står på skjæret eller ligger rolig i vannet er noe enklere. Men hvordan skal  man best sette seg i stand til å levere presise skudd mot små og ofte bevegelige mål?

Skyterigg

2022 var et lite test-år hva gjelder skyteplattform og anlegg. Jeg hadde noen turer med en skyterigg med støtte hvor jeg kunne stå oppreist og bevege meg 360 grader rundt uten å måtte skifte posisjon eller åle meg rundt for å få annlegg. Den var kjekk og veldig fleksibel men stående er man veldig lett eksponert for vind og ellers spenninger i kroppen av det å stå oppreist. Jeg har og testet liggende med tofot og en bean-bag ved kolben, og dette har siden vist seg å være det aller mest stabile, til tross for noen bomskudd.

Med denne skyteriggen kan man panorere og tilte rifla for økt fleksibilitet og presisjon når man står oppreist.

 

Taktikk

Taktikken ved sjøfugljakt og jakt på fugl generelt er ofte å lokke fugl så nært at man er på skuddhold i de områdene man vet at fuglen trekker. Med rifle er man gjerne såpass langt unna at det å sitte stille i løvcamo ikke er det viktigste. Her vil jeg si at å sitte rolig med hender og ansikt dekket i en nøytral farge vil være tilstrekkelig, selv om man jo som tidligere nevnt ikke kan få nok camo :). Man har god tid til å vurdere hver situajson før man avleverer skudd, i tillegg til å bedømme avstand til målet.

Lag deg gjerne noen referansepunkter på avstander i forkant av jakta.

 

Skytetrening

For min del så tror jeg ikke jeg kan få nok skytetrening. Jeg tenker at for 2023 vil jeg øve mer og når sesongen kommer finne meg posisjoner som er 20-30 m. over vannet med god oversikt og ca. 80-100m. ut til lokkefuglene. Da blir liggende skyting med tofot og bean-bag det som er mest aktuet. Om du skal strekke holdene må du og vite hvordan rifla går på forskjellige avstander. 

Skytetrening må til, en selvanviser type «gong» fungerer bra.

 

Skuddplassering
Ender som svømmer rundt har gjerne ikke en adferd som er så lett å forutse, men jeg har sett at de ofte roer seg litt ned når de nærmer seg lokkefuglene. Likevel har jeg tatt meg selv i å bli for ivrig og ikke nødvendigvis ser an situasjonen helt før jeg løsner skudd. Man vet jo aldri hvordan de reagerer, blir skremt opp eller velger å fly et annet sted. Jeg tenker da det er best å løsne skudd når fuglen er i minst bevegelse, og man er ikke alltid heldig med at de går opp på et skjær og ligger stille. Da tenker jeg vel at det er når fuglen er på vei mot eller fra deg at det er lettere å treffe, da sideveis bevegelse kan gi mer bevegelse i kropp og rifle før skudd. Et eksempel fra 2022 da jeg bommet på en kvinand-hann. Den kom rett imot på 110m. og jeg tenkte at jeg skulle vente til den kom litt nærmere. Innen den kom på 90m. var den i mer sideveis bevegelse og det ble bom.

Det kan fort være litt bevegelse i målet på sjøfugljakt.

 

Så oppsummert så er da noen tanker rundt det å treffe målet bedre for meg:

  • Liggenge skyting med tofot og bra anlegg er det som gir best støtte + rolig avlevering av skudd.
  • Trening må til, skyte mye og på forskjellige avstander før jakta.
  • Rigge meg til 20-30m. over vannet (dette minimerer og rikosjettfare) og få fin oversikt, i klær med mer eller mindre camo.
  • Når skuddsjans oppstår, vent gjerne til viltet er rolig eller er vendt mot eller fra deg om den er i bevegelse.

Dette er kanskje en virkelighet som ikke inntreffer hver gang, men kanskje noen holdepunkt verdt å tenke på? Nedenfor er filmer hvor jeg skyter både and og skarv.
Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *