Våpen og salt – dårlig kombinasjon


På sjøen blir hagla eksponert for fuktighet og salt, og det er ikke en særlig god kombinasjon. Selv om man skyller løp og låsekasse godt i kokende vann og smører mekanismen godt etter at man kommer hjem fra tur, bør man og skru av kolben og rengjøre låskassa grundig fra tid til annen. På årets siste jakttur erfarte jeg at avtrekkeren ikke ville utløse hammer nr 2, og jeg måtte brekke hagla på nytt for at hammeren kunne utløses ved avtrekk. Her er et bilde låskassa fra samme dag, og det er ikke rart at mekanismen feilet i dette tilfelle, og det er tydelig at hagla har blitt påvirket av bruk på sjøen.

Låsekasse

I låsekassa var det salt, rust og gammel olje, ingen heldig kombinasjon.

Det er ganske enkelt å komme til låsekassa og du skrur først av kolbekappa bak på kolben. Så tar du et langt skrujern og skrur av låsekassa fra kolben. Så er det en liten skrue ved avtrekksbøylen som må av. Da kan du dra ut låsekassa fra kolben og du kan enkelt se opptrekk, hammere, løpsvelger, sikring mm. Her er det mye mekanikk som ikke er spesielt glad i salt og skitt, så det kan være lurt å legge hele låsekassa i white-spirit i ca. en time før du tar en liten tannbørste og rengjør. Skyll så i kokende vann og smør inn alle deler med våpenolje. Har du choker så gjør du det samme med disse. Når det gjelder kolben så bør man spandere et lag med stokkolje på denne (også på forskjeftet).

Jeg hadde hagla plassert på fordekket mens jeg padlet og selv om man da har lett og rask tilgang til våpnet i en skuddsituasjon så blir det utsatt for sprut fra åra når man padler (selv om våpnet var inne i det lett impregnerte futeralet). Har du hagle i rustfritt og syntetisk stokk slipper du nok overflaterust men mekanismen inni bør få seg en real vask med smøring.

Vått våpen

Det hjelper med et tynt lag olje på våpenet før man reiser utpå.

Padler man med spruttrek har man ikke så mange andre alternativer enn å ha hagla på fordekket, men padler man uten trekk så kan man ha kolba mellom beina mens løpet hviler mot fremre del av cocpit med sikker retning oppover. Våpnet vil da være lett tilgjengelig og mindre utsatt for fukt. Husk sikkerhet når man ferdes med ladd våpen, brekk hagla om du møter andre padlere og fartøy.Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på FacebookLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 tanker om “Våpen og salt – dårlig kombinasjon