Skyte fra kajakk – knall eller fall?


De fleste har vel en tanke om at det høres litt skummelt ut å skyte fra kajakk, og jeg innrømmer gjerne at jeg var en av de. Mine første skudd fra kajakk ble gjort rett etter 10 sept. i fjor da jakta startet, og jeg hadde sett meg ut en liten bukt på en holme hvor det var enkelt å komme seg i land om jeg veltet. Temperaturen i vannet var ikke avskrekkende men jeg var likevel godt kledd og hadde med et ekstra skift. Spørsmålet var om rekylen ville få meg til å tippe rundt eller få meg ut av balanse? Svaret var vel at den gjorde ikke det.

Med grunnbalansen inne så er ikke rekylen vanskelig å håndtere. Ofte er det slik når man padler at man må benytte hoftene og kompensere for at balansepunktet og overkroppen skal være loddrett i forhold til vannoverflaten. Det samme prinsippet benyttes og når man skyter, og jo lenger ut mot 90 grader for baugen man skyter jo mer nå man kompensere. Skyter man litt ut for baugen så merkes rekylen knapt. Har man en kajakk med ror så kan man og justere denne vinkelen slik at det blir minst mulig bevegelse i båten.

skudd

Ofte kan man sitte klar med hagla til fuglen letter fra vannet eller forsøke å ta de mens de svømmer.

Dette bør prøves før man sitter der med en flokk ærfugl på skuddhold, og man bør få med seg hvor man kan skyte og ikke. Det skal godt gjøres å skyte til høyre for baugen om du er høyrehendt. For meg er effektiv vinkel fra 10 til 60 grader til venstre for baugen, og det gjør at man kan skyte i flukt og har god nok tid før viltet forsvinner ut av skytesektor. Sikter jeg rett frem må hoftene vris mye, da er det bedre å bruke roret på kajakken slik at man får en mer behagelig skyte- og sittestilling. Se for øvrig mer om dette i praksis i denne filmen.

Skuddøyeblikket

Her har jeg skutt mot en ærfugl som nettopp har tatt til vingene og kommer mot meg. Vinkelen er god og det er lite bevegelse i kajakken.

Filmen nedenfor illustrerer litt i hvilken grad rekylen påvirker balansen i kajakken.

Rekyl og balanseMange har spurt om ikke rekylen gjør kajakken ustødig når man skyter. Jeg tror vel at om man har grunnbalansen inne så er ikke rekylen avskrekkende, og skyter man mellom 10 og 60 grader ut for baugen er det ingen fare. Her er noen situasjoner jeg har klippet sammen som illustrerer dette. Vel veier jeg noen kilo, men jeg tror ikke det ser veldig skummelt ut 🙂

Posted by Foto Jakt Kajakk on 17. oktober 2013Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på FacebookLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 tanker om “Skyte fra kajakk – knall eller fall?

  • tigeir

    Jeg klarte det utrolige etter å ha fulgt etter en ærfugl litt vel langt til havs utenfor Portør. Første skuddet var i fin vinkel, men tok ikke livet av fuglen. Den forsøkte å lette og jeg fulgte den med hagla for å felle den, og da skudd nr 2 gikk var det i 120 grader vekk fra baugen. Altså bakover. I motsetning til Mongolerne så fikset ikke jeg det så bra og gikk rett rundt. Vel under vann fikk jeg tid til å føle meg passe dum mens jeg fiklet med å få åren løs fra tauet som sikret hagla. Så rakk jeg å tenke på vanntemperaturen i oktober og avstanden til land og hvorfor jeg ikke hadde tatt på tørrdrakt. Så håpet jeg ingen hadde sett meg også håpet jeg at eskimorullen satt. Jeg rullet heldigvis opp og der lå fuglen død. Jeg følte meg veldig levende 😉

    • foto | jakt | kajakk

      Såpass ja, da snakker vi kapasitet. Jeg tenker at det er litt av en prestasjon å komme seg opp med rulla når du tipper rundt med hagla i henda. Selv fyrer jeg ikke over 90 grader for baugen, selv om rekylen da avtar sideveis. Det er som du sier litt unaturlig å skyte «Mongolian style», jeg kjenner at jeg ikke er helt der :).