Skyte fra kajakk – knall eller fall?


De fleste har vel en tanke om at det høres litt skummelt ut å skyte fra kajakk, og jeg innrømmer gjerne at jeg var en av de. Mine første skudd fra kajakk ble gjort rett etter 10 sept. i fjor da jakta startet, og jeg hadde sett meg ut en liten bukt på en holme hvor det var enkelt å komme seg i land om jeg veltet. Temperaturen i vannet var ikke avskrekkende men jeg var likevel godt kledd og hadde med et ekstra skift. Spørsmålet var om rekylen ville få meg til å tippe rundt eller få meg ut av balanse? Svaret var vel at den gjorde ikke det.

Med grunnbalansen inne så er ikke rekylen vanskelig å håndtere. Ofte er det slik når man padler at man må benytte hoftene og kompensere for at balansepunktet og overkroppen skal være loddrett i forhold til vannoverflaten. Det samme prinsippet benyttes og når man skyter, og jo lenger ut mot 90 grader for baugen man skyter jo mer nå man kompensere. Skyter man litt ut for baugen så merkes rekylen knapt. Har man en kajakk med ror så kan man og justere denne vinkelen slik at det blir minst mulig bevegelse i båten.

skudd

Ofte kan man sitte klar med hagla til fuglen letter fra vannet eller forsøke å ta de mens de svømmer.

Dette bør prøves før man sitter der med en flokk ærfugl på skuddhold, og man bør få med seg hvor man kan skyte og ikke. Det skal godt gjøres å skyte til høyre for baugen om du er høyrehendt. For meg er effektiv vinkel fra 10 til 60 grader til venstre for baugen, og det gjør at man kan skyte i flukt og har god nok tid før viltet forsvinner ut av skytesektor. Sikter jeg rett frem må hoftene vris mye, da er det bedre å bruke roret på kajakken slik at man får en mer behagelig skyte- og sittestilling. Se for øvrig mer om dette i praksis i denne filmen.

Skuddøyeblikket

Her har jeg skutt mot en ærfugl som nettopp har tatt til vingene og kommer mot meg. Vinkelen er god og det er lite bevegelse i kajakken.

Filmen nedenfor illustrerer litt i hvilken grad rekylen påvirker balansen i kajakken.

Rekyl og balanseMange har spurt om ikke rekylen gjør kajakken ustødig når man skyter. Jeg tror vel at om man har grunnbalansen inne så er ikke rekylen avskrekkende, og skyter man mellom 10 og 60 grader ut for baugen er det ingen fare. Her er noen situasjoner jeg har klippet sammen som illustrerer dette. Vel veier jeg noen kilo, men jeg tror ikke det ser veldig skummelt ut 🙂

Posted by Foto Jakt Kajakk on 17. oktober 2013

Del denne siden med dine venner
Skriv gjerne en kommentar nedenfor eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook

RELATERT INNHOLD