Filme seg selv – tidkrevende morro


Fjorårets filmprosjekt har gitt mersmak, og jeg tenker at det er mulig å gjøre noe tilsvarende til høsten. Samme opplegg, men med en dose erfaringer i bunn denne gangen. Lars Monsen har tatt prinsippet med å filme seg selv langt, og hans serier viser at han er villig til å gå langt for å lage gode bilder og god tv. Selv ble jeg inspirert til å gjøre noe tilsvarende, men slett ikke i samme skala som Monsen. Likevel ble det noen mange erfaringer i skjærgården i Telemark med kamera på stativ i trange smug, både over og under vann.

 

Filme seg selv

Sette opp kamera, finne utsnitt, padle forbi, padle tilbake, endre vinkel, finne utsnitt, padle forbi, padle tilbake, hente kamera, padle videre til neste sted. Tidkrevende men morro.

De første sekvensene blir å filme seg selv fra land mens man padler. Da blir det å rigge kamera, padle forbi, hente kamera, endre vinkel og gjøre dette flere ganger. Når man er i bevegelse så er det viktig å filme fra samme side (akse) slikt at det blir en naturlig del av retningen du beveger deg. Kameraet står på samme sted mens det roteres for hvert klipp / vinkelen endres.

Akse

Her står kameraet på samme sted og jeg padler i samme retning. Kameraet er rotert ca. 90 grader fra klipp 1 til klipp 2 og det gir en naturlig fra/til følelse hvor bakgrunnen endrer seg men bevegelsen og retningen er den samme.

Siland

Siland filmet fra land.

Det er èn del av filmingen, så er det film av fugl, som gjerne kan benyttes som innstikk. Det kan gjøres andre steder enn der du vanligvis padler men bør være ca. på samme tid på året for at fjærdrakt og naturen rundt skal være autentisk. Flere av klippene jeg har gjort er fra land, men det beste er å få de fra lav vinkel i kajakken.

Film bakfra

Kamera på stativ bak padler gir et godt bilde av hva han har i synsfeltet. Her er det brukt et Contour Roam actionkamera som har 120 grader vidvinkel.

Sist men ikke minst så er det filming med kameraet plassert på kajakken mens du padler. Til høsten ser jeg for meg flere sekvenser med forskjellige utsnitt (avstandsbilde, nærbilde), flere fra selve kajakken (forfra, bakfra, fra vannlinjen), samt noen flere klipp fra under vann. I tilegg blir det å prøve å koordinere kameraene bedre mens jeg padler og jakter. Det kan være utfordrende nok når pulsen stiger og fuglen nærmer seg. Det ble en del situasjoner i fjor som ikke kom med i filmen pga. nettopp dette.

Kameraene jeg benytter er vanntette og og tar opp i 1080p HD. Contour Roam tar opp fine bilder bakfra i vidvinkel, men ikke særlig bra lyd. Sony kameraet (Sony Handycam HDR-GW55VE) foran padler tar opp i et nærmere utsnitt og bra lyd, så det er lydsporet fra dette kameraet som benyttes.

Redigering

Adobe Premiere er et bra verktøy for å redigere film.

Når så filmene er spilt inn og de skal redigeres benytter jeg Adobe Premiere til å gjøre de nødvendige justeringer på farge, kontrast, lys og klipp. Publiseringen skjer via Youtube hvor du i tilegg kan lese statistikk på visningene. Derfra kan du bygge inn filmene i nettsider / blogger etc.Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *