Ta bilder fra kajakk – en utfordring


Canon500d

Det går fint å ta med seg speilreflekskamera på sjøen.

Jeg husker min første tur med kamera i kajakk, det var vel og min første tur i kajakk. Jeg hadde vel egentlig nok med å bli kjent med kajakken enn å ta bilder, men jeg fikk knipset litt. Det lille kompaktkameraet hadde jeg i en vanntett kamerapose og det var egentlig litt kjekt helt til jeg skulle knipse. Da hadde linsen på den vantette posen fått saltmerker så bildene ble uklare. Det hjalp da jeg skrudde av linsen på posen og knipset, og skrudde linsen på igjen etter bruk. Bildene ble kurante, men hjemme hadde jeg et kamera som tok enda bedre bilder. Hva gjør man da når motivene ligger  på rekke og rad i kveldssola?

Det tok litt tid å komme over terskelen for å ta med «godkameraet» i kajakken. Det er et Canon EOS 500d, og en linse med 250mm tele. Et vanntett kamerahus til denne koster mer enn kameraet, så det var uaktuelt å satse på det. Så tenkte jeg hvor i kajakken det var hensiktsmessig å ha kameraet mens jeg padlet for å unngå sjøsprut. Jeg prøvde i en vanntett pose i cockpit, men da sjansene for fine bilder plutsetlig dukket opp tok det fort lang tid å bli klar.

Jeg endte opp med å ha kameraet hengende rundt halsen, og det har vist seg å være et av de stedene i cockpiten hvor det er minst utsatt for fuktighet så sant det er oppholdsvær og rolig på sjøen. Om jeg velter så er det en sjanse jeg er villig til å ta.

Jeg padler som regel i godt lys så jeg har ofte kameraet stilt inn på sport mode for å få ned lukkertiden. Det er godt ikke lagringsplass er noe problem lenger så da kan man knipse i vei og benytte alle mulighetene som lagring i RAW gir. Kameraet tar gode bilder, utfordringen er at man hele tiden er i bevegelse så det er ikke alltid like lett å finne fokuspunktene når man skal knipse blinkskuddet. Bildet nedenfor kunne vært skarpere, men det er ikke alltid like lett når objektet du tar bilde av beveger seg raskt.

Skarv

Skarv i godt driv. f/5.6, eksponering 1/1000 sek., ISO 100 og brennvidde 250 mm.

I det siste har jeg fått øynene opp for et kompaktkamera med superzoom, et Canon SX 50 HS. Dette tar bilder opp til 50 x (1200mm) optisk zoom, og det virker på meg som et godt kamera. Det erstatter nok ikke et speilreflekskamera, men Nettavisen har gjort en test og de er smått imponert over bra resultater og funksjonalitet. Jeg ser for meg muligheten til å komme enda nærmere det jeg tar bilder av, og det er jo noe av  det som er mest spennende. Er dette noe for ønsklista tro? Jeg tipper det.

Main-Canon-SX50-main

Canon SX 50 HS, mange muligheter til ca. 3000,-Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *