Nytt kamera – Canon SX50 HS


boks

Et bra digitalt kamera med gode egenskaper

Joda, det stod der på ønskelista. Nå ligger det foran meg og blir neppe sendt i retur. Jeg har brukt noen uker på å bestemme meg for om dette er tingen eller ikke, og etter en dag med litt testing har jeg vel kommet fram til at det faktisk er tingen til mitt bruk. Kameraet er lett og smidig, virker solid bygd og har flere funksjoner enn jeg kommer til å benytte. Et av punktene som solgte dette inn var jo 50x optisk zoom, som på papiret virket helt fantastisk. Men hvordan ville dette utarte seg på et digitalt kamera i forhold til optikken man er vant til fra speilreflekskameraer? Det var et av spørsmålene jeg fikk svar på etter noen timer med testing.

Med to små og trøtte gutter snorkende i baksetet tok jeg turen til kysten for å se litt hva kameraet kunne gjøre. Det var godt vær, bra lys og jeg hadde sola stort sett bak meg hele tiden. Første stopp gikk til brua på Croftholmen og her satt jeg i bilen og tok noen bilder håndholdt. Jeg hadde selskap av et par stokkender som koste seg i sola og resultatet kan du se nedenfor. Samtlige bilder her tatt i sport-program, de er uredigerte og med det samme utsnittet jeg så i ruten da jeg tok bildene. De er kun skalert ned til bredde på 800 piksler.

stokkand-1

Her er et bilde tatt i vidvinkel / utgangsposisjon, slik kameraet er når du skrur det på. Midt i bildet skimter man noen stokkender. Klikk på bildet for større versjon.

stokkand-2

Her er samme motivet som over men med max optisk zoom. Klikk på bildet for større versjon

Så gikk turen ut til Langøytangen fyr og jeg tenkte at et gammelt fyr som bader i sol ville bli et bra motiv. Her og satt jeg i bilen og holdt kameraet mens jeg knipset.

langøytangen-1

Godt vær ytterst i Langesund. Klikk på bildet for større versjon. Bildet er tatt i utgangsposisjon.

langøytangen-2

Samme motivet som over, men med maks optisk zoom.

Etter denne turen ble jeg overbevist om at dette kameraet vil gjøre nytten til mitt bruk fremover, og jeg tenker med litt redigering så kan bildene se enda bedre ut. I tilegg så vil et stativ gjøre bildene enda skarpere. Prisen på drøye 3000,- er ikke avskrekkende og du får mye for pengene. Jeg skal ikke påstå at det tar like bra bilder som et nytt speilrefleks kamera, for det gjør det ikke. Dette vil nok og gjøre seg gjeldene i dårligere lys. Men om man ønsker samme optikk til speilrefleks så snakker man om helt andre priser.

Kameraet kommer også med en digital zoom på 100x og 200x men dette går mye ut over kvaliteten på bildene så jeg tok ikke med de.

Videoopptak i 1080p med 24 bilder i sekundet og stereolyd er en mulighet, og kvaliteten på dette er også bra.

Det som imponerer meg mest er ikke bare bildekvaliteten og mulighetene med lang optisk zoom, men også stabilisatorene som følger optikken. Selv på lange avstander virker det stabilt selv om man tar bilder håndholdt. Se forøvrig et utvalg vinterbilder som er tatt med dette kameraet.

Konklusjon på Canon SX50 HS:

+ Optisk zoom  på 50x
+ God optisk stabilisering
+ Mange funksjoner og programmer
+ Lagring i RAW format
+ Manuelle innstillinger av blender, lukkertid, iso og fokus

– Den digitale søkeren / øyesøkeren er lavoppløselig og har lav frekvens, LCD skjerm må benyttes
– Litt treg autofokus

Main-Canon-SX50-main

Tipper det blir mye glede av dette kameraet fremover. Det må jo bare testes fra kajakken når isen smelter.Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *