Sikkerhet ombord – nødvendig utstyr


Ullundertøy

Ullundertøy er viktig om man vil holde seg tørr ombord.

Sikkerhet er et viktig element når man padler rundt i et lite skall i vind og bølger. Nedkjøling (hypotermi) kan inntreffe før man aner, og man skal ikke undervurdere den effekten den har på kroppen. Ved sterk nedkjøling kan hjernen fungere som den skal men muskler vil ikke nødvendigvis lystre som de burde. I tilegg til å kle seg godt så er det et minimum med sikkerhetstiltak man bør tenke gjennom før man setter kajakken på sjøen.
Ha nøkler og mobil i en liten vanntett pose og tenk sikkerhet på sjøen.

Vest

Redningsvest er et must, denne kommer med livline.

Det første jeg tenker på er redningsvest. Aldri en tur uten, selv om det er sol, stille og 20 grader i vannet. Det ikke lett å holde seg flytende i kalde og våte klær, og vesten sikrer den nødvendige oppdriften slik at du kan enten komme deg opp i kajakken eller svømme til land. Padlevester generelt egner seg og godt til jakt da de er lette og bevegelige i skulderpartiet, og det er plass til kolben i skuldra når man skal skyte.

Pumpe

Med pumpe får du ut vann etter en velt.

Det andre er pumpe. Med pumpa får du lenset ut alt vann om du tipper og skal opp i kajakken igjen. Den burde være lett tilgjengelig enten foran eller bak cockpit.

Strikk

Alt utstyr som ikke festes under dekk-strikken festes enkelt med tau / strikk.

Det tredje er at alt som kan mistes i vannet er festet med snor / strikk. Dette betyr at om man ikke har med ekstra åre, så bør den du bruker være festet til kajakken. Mister man denne eller velter er det en smal sak å dra den inn når man har kommet seg ombord igjen. Dette gjelder og for annet utstyr man har med seg som befinner seg oppå dekk som våpen, stativ til kamera mm.

Årepute

Med årepute kan man holde balansen lettere når man gjør egenredning.

Det fjerde som mange benytter er en årepute. Det er en pute man trer på det ene årebladet, og fester det andre årebladet under strikken på kajakken. Da får man en «utrigger» som gir oppdrift om man faller ut av kajakken og skal opp igjen. Dette gjør kajakken mer stabil og du får den nødvendige støtten for å kunne klatre opp i båten igjen uten at den velter. Se filmen nedenfor hvordan man benytter åreputen i praksis.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=D8fGu7EdhPc&w=620&h=360]Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *