Morro med Premiere Pro: Unsharp Mask


Å redigere film kan by på utfordringer og å benytte digitalt speilrefleks med god linse gir mange muligheter. Jeg har vel erfart at jo «mindre» oppgaver kameraet får å gjøre, jo bedre blir kvaliteten på det man tar opp. Dette kan bety at man kobler ut diverse funksjoner som tilegner opptaket f.eks. skarphet, kontrast, fargeprofil mm. Da kan man heller legge på dette i ettertid via programvare og da har man uendelige muligheter til justeringer uten at opptaket har blitt «ødelagt». Denne gangen handler det om å legge til skarphet i bildene, og resultatet er rimelig godt synlig i filmklippet nederst.

I dette opptaket (som ble gjort rett etter en hesblesende sykkeltur…) har jeg prøvd å lage et eksempel før/etter justering av skarphet eller Unsharp Mask som det heter. Dette filteret tilegner linjer og konturer litt mer kontraster slik at de blir mer tydelige og synlige. Det er lett å overdrive dette så her er kanskje stikkordet «Alt med måte».

1080.original

Bilde fra filmopptak uten skarphet (klikk for større versjon av bildet)

1080.unsharpmask

Bilde fra filmopptak m/ Unsharp Mask, verdier = 200:1:0 (klikk for større versjon av bildet)

Kameraet er satt til å ha en flat bildeprofil uten skarphet og kontrast + lav fargemetning. Dette er lagt til i ettertid. Hvitbalansen er satt til kunstlys, ISO = 100, og utstyr i bruk er Canon 70D m/ Tamron 24-70 f2.8. Den redigerte fila er tatt opp i H264, ALL-I , 50 MB/s, 1080p, 25FPS

Del denne siden med dine venner
Skriv gjerne en kommentar nedenfor eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook

RELATERT INNHOLD