Wood gas ovn – turbrenner med potensiale?


I å har jeg opplevd litt av hvordan livet i en lavvo kan være. I forhold til telt er det jo en befrielse med ståhøyde (slipper å skifte klær uten å få krampe), det er romslig og ikke minst sosialt. I tillegg så har man bedre muligheter til å henge opp fuktige klær til tørk og lage mat enn i et tradisjonelt telt. Lavvoen veier kanskje noen kilo mer enn et tilsvarende telt men det får du igjen i komfort. Men hvordan kan en lavvo varmes opp? Er det noe potensiale i små «wood gas» ovner i 100 kroners klassen??

En ovn type wood gas fra Kina.

Ofte tar man med seg ved og kanskje en rundbrenner for å sørge for varme i lavvoen, men hva om man skal langt til fjells og brensel ikke er å oppdrive? Eller man har begrenset mulighet til å dra med seg 40 l. vedsekker på 14 kg. hver? Jeg ble litt nysgjerrig på om det fantes små og enkle løsninger som veier lite, gir god varme, avgir lite eller ingen røyk/gnister, og kan fungere som et kokeapparat i tillegg. Da kom jeg over små ovner som kan brenne alt av tørr biomasse, som kvist, kongler, løv, pellets mm. Dette er såkalte «wood gas» ovner.

De ser ut som små kokeapparat, er sammenleggbare og prinsippet er at man fyller beholderen med brensel og tenner på øverst. Mens prosessen (som gjerne kalles «gassifisering») gløder seg nedover gjennom brenselet, sørger lufttilførsel og naturlig trekk fra undersiden for at gassene forbrennes opp og ut av kanalene på toppen av sylinderen og avgir varme.

Her kan man se «gassifiseringen» hvor gassene forbrennes ut av ventilene i toppen.

En «wood gas» løsning som selges i Norge er Solo Stove som koster drøyt 1000,- . Jeg er jo fan av rare greier fra Kina så jeg lusket bort på eBay og så om det fantes rimeligere alternativer. Det endte med at jeg bestilte en løsning med samme prinsipp til 1/10 av prisen.

Jeg har lest at pellets er det mest energieffektive brenselet til «wood gas» ovner. I dette tilfellet rommer beholderen ca. 0,6 kg. pellets og brenner med flammer i ca. 55 minutter. En kasserolle med 1 l. kaldt vann bruker ca. 5 minutter før vannet koker.

Så, kan vi konkludere med noe? Uten veldig utstrakt testing så er mitt inntrykk:

Fordeler

 • Fungerer godt til både oppvarming av telt/lavvo og matlaging ute og inne.
 • Portabel, kan fint bli med på tur i sekken, kajakken mm.
 • Brenner alt av tørr biomasse med 2-3 kW effekt.
 • Lav vekt (380g.).
 • Rimelig i pris.
 • Miljøvennlig.
 • Lite/ingen røyk og gnister under fyring.
 • Pellets veier lite, er rimelig og er et energieffektivt brensel (16 kg. for 50,- gir 26 timers drift).
 • Ingen gass eller brennbar væske.
 • Unngår bålforbud til tross for åpne flammer

Bakdeler

 • Ingen regulering av varme/effekt.
 • Sot på panne/kasserolle om man benytter vanlige trekvister, kongler mm.
 • Tar litt tid å få i gang.
 • Må etterfylles ved lengre tids bruk.
 • Ikke nødvendigvis tørr biomasse overalt.
 • Noen modeller er knotete å mate mens man bruker kasserolle/stekepanne

Jeg tenker uansett dette er en kurant og rimelig løsning som fint klarer å varme vann, steke egg og bacon, holde lavvoduken fri for kondens og fint klarer å tørke klærne som henger oppunder taket. Om man er på jakt og ønsker seg 4-5 timer med røykfri varme i lavvoen etter endt dag så holder det med 2,5 kg. pellets pr. dag, om man da ikke tusler ut og finner brensel på egen hånd.

Vil du vite mer om løsningen fra Kina, følg denne lenken.

Godt trekk undenfra gir fin varme.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

LagreDel gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *