17 HMR – et kaliber som duger til jakt?


Jeg har hatt rifle i kaliber 308 WIN i noen år i håp om at den ville blitt med som verktøy under jakta. Desverre kan jeg telle på 3 fingre de gangene den faktisk har blitt med. Hvorfor? Tja, for meg som liker å jakte fugl virker den rett og slett litt for voldsom. Ikke et veldig godt argument, den ble kjøpt inn for å være en alsidig rifle til mange formål, også storvilt om det behovet skulle dukke opp. Det behovet eksisterer ikke, så 308`n kommer nok for salg. Jeg inbiller meg at aktiviteten med rifle på jakt etter fugl blir noe hyppigere om kaliberet er mindre, treningskudd er rimeligere, rekylen er mindre og støyen minimal.

Gamepoint fra CCI

Hva skal man gå for?

Det er mange muligheter, og systemrifler er utbredt. Dette er rifler hvor man kan bytte løp i f.eks. .22 LR, .22WMR, .17 HMR. For meg virker .17 HMR som det som passer meg best, et flattskytende, lite kaliber med utgangshastighet på ca. 800 m/s. og som passer for avstander opp til 100-120m. Av ammunisjon får man lett ekspanderende og helmantel som f.eks. CCI Gamepoint og CCI FMJ som flere hevder går likt. For meg er det jakt på skogsfugl, ender, duer og gås som er mest aktuelt. Eksempler på nett viser at kaliberet er dugelig på f.eks. rev og hare opp til 200m. men det tenker jeg er å dra det langt hva gjelder human avlivning og sjanser for skadeskyting

Jeg har sett meg ut en variant fra CZ, model 455 med syntetisk stokk, demper og sikte. Pris ligger på fra 5000,- avhengig av spesifikasjoner. Søknad til politiet er sendt så gjenstår det å se om dette kan bidra til mer morro på jakt.

Priser fra 5000,- for våpen, scope og demper.

Annet innhold

Under emnet 17 HMR har jeg og skrevet litt om hva det er lov å jakte med kaliberet, skyte fugl med rifle, 17 hmr til lange hold og filmer med sjøfugljakt og rifle.

Nedenfor er noen filmer jeg har laget med 17 hmr.

Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på FacebookLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 tanker om “17 HMR – et kaliber som duger til jakt?

  • Jan Erik Furunes

    Takk for svar på messenger om 17 hmr ammo til gås. Grunnen til at jeg velger et så lite kaliber som 17 hrm til gås er at jeg vil minimere risikoen for rikosjett fra stein i jord, siden jeg vil bruke rifla i et åkerlandskap med boliger et par hundre meter unna. Er vmax sikrere enn gamepoint mht fare for rikosjett fra litt små steinete åker?

    • Thomas Øverbø Innleggsforfatter

      Hei, jeg har lite erfaring med vmax men den ekspanderer vel en del mer enn Gamepoint tror jeg det kan fort resultere i mer ødeleggelse i kjøttet. Faren for rikosjett er kanskje mindre da den fragmenterer mer? Er usikker :).