Hvordan forstå merkene i kikkertsiktet


Kikkertsikter har en eller flere merker i retikkelet, og dette er som de fleste vet referansepunkter som ment for veiledning når du skal skyte på forskjellige avstander og i forskjellige vindhastigheter og retninger. Jeg har lite erfaring med praktisk bruk av dette men har sjekket litt ut hva de betyr og hvordan de kan benyttes under praktisk jakt.

Punktene (strekene under midten) i siktet jeg har er fra forhandleren laget med spesifikke avstander med verdien MOA (Minutes of Angles).

1. referansepunkt fra senter = 1,5 MOA

2. referansepunkt fra senter = 4,5 MOA

3. referansepunkt fra senter = 7,5 MOA

4. referansepunkt (toppen på stolpen)  = 11 MOA.

I denne oversikten får man ut data både i cm. og i MOA, som sier mye man må holde over på forskjellige avstander. Den gule linjen indikerer lydmuren.

For å finne ut hva dette betyr med min rifle og ammunisjon benytter jeg en app som heter Ballistic. Denne kan regne ut dataene for kaliber 17 HMR og ammunisjonen CCI Gamepoint som jeg bruker. Her kan du enkelt legge inn dataene på kule-esken, hva slags avstand for innskyting og høyden siktet er montert over løpet på rifla. Da får du noen fine holdepunkter som er kjekt å vite om når man er i felt.

Slik jeg ser det ut fra de 3 første kolonnene i appen, når rifla er skutt inn på 80m. og maks forstørring på siktet, så vil :

1. referansepunkt = 1,5 MOA tilsvarer siktepunkt på 120m., som igjen er 5,27 cm. over målet.

2. referansepunkt = 4,5 MOA tilsvarer siktepunkt på 172m., som igjen er 21,4 cm. over målet.

3. referansepunkt = 7,5 MOA tilsvarer siktepunkt på 212m., som igjen er 46 cm. over målet.

4. referansepunkt (toppen på stolpen)  = 11 MOA. tilsvarer siktepunkt på 247m., som igjen er 78 cm. over målet.

Dette vil gjøre det enklere i felt for å bedømme avstand og hvor man skal sikte, men med dette kaliberet så er nok maks effektiv avstand 150-160m. Vindavdrift kan man og legge inn i appen men det velger jeg heller å gjøre manuelt basert på den vinden som er der og da.

Dette var teorien bak, det må nok en liten test til i praksis for å se om det stemmer :).Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *