Filme gjennom siktet med mobiltelefon og side-shot


Det finnes flere muligheter hva gjelder å filme gjennom kikkertsiktet og side-shot er en av de. I fjor testet jeg en løsning fra Tactacam som bestod av et kamera og et Film Through Scope-adapter man kunne benytte for å filme det samme som jegeren ser under jakt. I tillegg så finnes det en (ganske så dyr) løsning fra Triggercam som er kamera og adapter i et. Man får også løsninger fra andre leverandører hvor man kan feste GoPro og andre actioncameraer til adaptere for å filme gjennom siktet. Man er da stort sett avhengig av eksternt kamera (og dets egenskaper) i tillegg til et adapter som gjør at man kan få benyttet kameraet til å filme via kikkertsiktet. Dette gjøres i praksis med speilglass og prismer som gjør at du kan montere kameraet ved siden av siktet uten at det er i veien for siktelinjen. (når man ser gjennom siktet i skuddsituasjon).

En bakdel med løsningen jeg testet med Tactacam var at kameraet måtte fokuseres på retikkelet via fokusringen bak på siktet. Denne fokusringen er jo laget for at øyet skal fokuseres på retikkelet og det er ingen garanti for at når kameraet var i fokus så var også øyet i fokus, spesielt om man i utgangspunktet benytter briller. Det endte med at filmopptakene mine ble greit i fokus mens det jeg så i siktet kunne vært vesentlig skarpere. Ikke optimalt, så jeg tenkte det må være en bedre løsning med manuelle innstillinger til både eksponering, fokus og zoom for å få skarpe bilder i opptak, og for å se retikkelet så skarpt som mulig under jakt.

Mobilen til opptak

Først monterer man ringer på røret til kikkertsiktet. Adapteret tres så inn i disse.

Adapteret tres inn i ringene og telefonen legges i sporene på siden.

Så hva med å benytte mobilen til dette? Smartelefonen har de fleste fra før så da slipper man å ut med eksta utgifter til kamera. De fleste kamera-apper til mobilen har jo gode manuelle innstillinger til opptak, både til fokus, zoom og eksponering. I tillegg så er nyere telefoner i stand til å filme i 4K med 60 bilder i sekundet, og dette begynner å være godt nok mtp. kvalitet og oppløsning. Side-shot har en løsning hvor man kan benytte mobiltelefonen til nettopp dette, det er et adapter man fester til siktet via noen ringer og den passer alle smart-telefoner. Løsningen er litt klumpete om man tenker å gå med rifla på ryggen, men den er enkel å montere når man skal rigge seg til for skudd eller om man sitter stille og venter på vilt.

ProMovie

Appen ProMovie har det som trengs for å utnytte telefonens potensiale til opptak. Her er det pipa til naboen som er i siktet gjennom vinduet (16x).

En app jeg benytter til opptak via denne løsningen er ProMovie, som er en app hvor man kan manuelt justere alle innstillinger ift. opptak og låse disse. Det betyr at neste gang man starter appen så er disse innstillingen lagret i appen, så når du har stilt inn f.eks. fokus og zoom så er telefonen klar til opptak neste gang.

Har man paralax på siktet så justerer man dette også men det kommer litt an på hvilket sikte man har.

Så hva kan man konkludere med etter dette?

Fordeler
– Prisen er 1/4 av andre løsninger hvor man må ha både kamera og adapter.
– Du kan selv velge hvilken app du vil benytte til opptak på mobilen, og disse har ofte manuelle innstillinger som gir deg muligheter ift. eksponering, zoom og fokus.
– Kvaliteten på opptaket i mobilen begynner å ligne på de beste actionkameraene, til tross for små brikker og at de ikke er så gode i lite lys.
– Mobilen fornyer man relativt regelmessig, og da blir gjerne kamerakvaliteten til det bedre. (uten at man må investere i nytt kamera).
– Om du har montert adapteret på siktet, men fikler med telefonen i et kjedelig øyeblikk, så tar det ca. 8 sekunder å skli telefonen inn i adapterfestet, starte appen og trykke record. (relativt kort tid kan man si).

Bakdeler
– Man binder opp telefonen til filmopptak under jakt (om man da ikke har en annen telefon man kan benytte).
– Adapteret er klumpete om man tenker å bevege seg/gå med rifla på ryggen.
– Usikkerhet hva gjelder bruk til grove kalibre med mye rekyl mtp. stabilitet.

Det ligger mange videoer på nett om oppsettet, ta gjerne en titt på denne.Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *