17 HMR til lange hold – lar det seg gjøre?


Jeg har fundert litt på om 17 HMR lar seg benytte til lange hold over 120-130 m. En ting er å treffe det man sikter på men er anslagsenergien til dette kaliberet godt nok? Og hva med kulebanen? Jeg har vel konkludert med at til fugl så gjør den jobben på lengre hold. Youtube er full av filmer med eksempler på folk som strekker holdene mot rev og præriehunder opp mot 200 m., men kaliberet er følsomt for vind så det å treffe kan være utfordrende nok.

Sist søndag fikk jeg muligheten på en skarv som satt seg på et skjær 160 m. unna. Det å ha kamera på siktet som tar opp med 50 bilder i sekundet gir da god innsikt på hva du gjør som skytter og  kulas vei fra rifla til målet. Rifla er skutt inn på 100m. så da vil kula dale en del på 160 m. I forhold til utregninger så sier teorien at den skal dale nesten 13 cm. på 160 m., så jeg burde sikte godt over der jeg vil treffe. Tester jeg gjorde i vinter sa meg likevel at kulebanen kan virke flatere i praksis enn utregninger i teorien kan antyde. Så jeg prøvde meg på å sikte litt over målet, ved første merke (strek) under senter i siktet. Det er ca. halparten av anbefalt overhold enn teorien tilsier på dette holdet.

I bildene nedenfor ligger siktet på skarvens venstre skulder da skuddet går, og tanken var at kula skulle dale ned til første merke (strek) i siktet ca. midt på fuglen. Det ble bom da skuddet gikk rett over (!) skulderen på skarven og slo ned i fjellet bak. Les bildetekstene for mer informasjon og se filmen og konklusjon nederst. Klikk på bildene for større versjon.

Dette bildet viser siktebildet rett før avtrekk. Jeg håper her at kula skal dale til første merke (strek) under senter, ca. midt på fuglen. Ja jeg burde siktet litt mer mot høyre men det er en annen sak :).


Her kan du se kula (i den blå ringen) på vei mot målet .


Her suser kula over skulderen på skarven og slår ned i fjellet og misser med noen cm.


Skarven blir skremt, er uskadd, og tar til vingene.


Nedenfor kan du se skuddet i sakte film.

Etter dette tenker jeg jo at det er rart ikke kula daler mer enn den gjør. Det strider vel mot all logikk og utregninger som er gjort med denne kula fra andre med mer erfaring enn meg, men jeg utelukker ikke skytterfeil eller andre ting. Jeg tror det må mer testing til før jeg kan si at kula dropper 4-5 cm. på 160 m. hver gang, særlig når den er innskutt på 100 m. Det riktige tallet burde være rundt 12-13 cm. Nedenfor ser du hvor siktebildet skal være på 160 m. (i følge utregninger i teorien). Mystisk?

Her ser du hvor jeg burde holdt siktet om jeg skal treffe mål på 160m.

 Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *