Tips til jakt fra kajakk


Her er noen tips om om man ønsker å prøve seg med sjøfugljakt fra kajakk.

 • Før jakt:

– Kajakk: Tren på hvordan du kommer deg opp i kajakken om du velter (selvberging). Å skyte fra en kajakk i bølger kan være ustabilt og ende opp med en ufrivillig dukkert. Ta gjerne et bad i fullt utstyr noen dager før du skal ut og se hvordan du reagerer på vanntemperatur og hvordan det er å velte og komme seg opp i kajakken i en reell situasjon. Lag deg gjerne et opplegg for å ha hagla lett tilgjengelig på dekk under jakta.

– Våpen: Våpenet blir fuktig, husk derfor at våpenet (og stokken) er oljet før jakt. Av patroner så bør du unngå stål, men bruke tungsten eller vismuth størrelse 4. Sjøfugl er hardskutte, og stålpatroner kan gi skadeskytinger.

– Utrustning: Tenk bekledning og sikkerhet (varme klær, redningsvest, pumpe, lykt, åresnor, våpensnor, mobil i vanntett pose). Hansker og lue er viktig. Ha et tørt skift i vanntett pose med deg og kle deg etter temperaturen i vannet, ikke i lufta.

 • Under jakt
Skuddøyeblikket

Skytesektor er viktig å tenke på, hvor kan du skyte effektivt når du har hagla mot høyre skulder?

– Kajakk: I en kajakk må du tenke på hva som er god skyte-sektor ut ifra hvor bevegelig du er når du sitter fast i båten. Om du er høyrehent skal det godt gjøres å skyte effektivt til høyre for baugen. Det betyr at du bør manøvrere kajakken slik at du får skytesektor enten rett fram eller til venstre for baugen (om du er høyrehendt). Sjøfugl letter ofte mot vinden, så om du kommer i medvind og oppdager fugl kan du styre kajakken for best mulig vinkel når du nærmer deg skuddhold (20-25m.). Her kan det være en fordel med en kajakk med ror som gjør at du kan styre båten i fart mens du holder i våpenet. Er du høyrehendt er det lurest å padle med landsiden på høyre side.

– Våpen: Det finnes mange muligheter og anretninger for oppbevaring, men ha alltid våpenet med munningen oppå kajakken foran deg (ikke nede i cockpit). Du kan for eksempel feste våpenet ved å føre det under strikkene foran cockpit, legge det i et futteral o.l. Husk at våpenet må være festet til båten med en sikkerhetsline, slik at du kan dra den opp igjen om du mister den i vannet eller velter.

 • Etter jakt

– Kajakk: Spyl gjerne kajakken i ferskvann for å få vekk salt og skitt.

– Våpen: Det vil bli merker på våpene etter kontakt med vann og salt, men det kan forebygges ved å ta våpenet fra hverandre og skylle det i kokende vann. Da fordamper både salt og vann, og faren for rust avtar. Sett metall og tre inn med olje etterpå.

– Utrustning: Skyll gjerne alt utstyr i rennende vann. Om du bruker tørrdrakt så husk så skylle alt av mansjetter (neopren/latex).

– Vilt: Kjøttet på sjøfugl blir preget av det de spiser, så gjør opp viltet rett etter endt jakt. Da slipper du evt. transmak i kjøttet.

Lagre

LagreDel gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på FacebookLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 tanker om “Tips til jakt fra kajakk

 • Atle

  Veldig nyttig side og YouTube kanal for én som akkurat har ervervet seg en kajakk! Har fått meg en seabird ranchero 12 og gleder meg nå til å utstyre den for jakta og bruke vår og sommer på trening! Har du noen gode tips til hva man bør tenke på angående tørrdrakt? Kommer til å padle I Onsøy / hvaler / Kråkerøy skjærgården. Mvh Atle

  • Thomas Øverbø Innleggsforfatter

   Hei og takk for det. Finn en som passer godt, og gjerne med hette og at den er dobbel i livet (da får du spruttrekket under når du benytter det). Da har du fort en tørrdrakt for helårsbruk.

   Ellers er det vel som ofte prisen som bestemmer litt? 🙂

   Lykke til

 • RogaVilt

  Hei Thomas, veldig gode filmer du lager, jeg hygger meg veldig med å se på dem i mørketiden (utenom sesongen).
  Jeg ser du fraråder stål, jeg skyter bare stål men bruker 12/76 og 2er hagl på gås, skarv og sjøfugl og min favoritt er Federal Blackcloud. Jeg har aldri hatt problemer med fellingen når jeg bruker disse, men de sparker bra i skulderen om haglen er lett.
  Ha en fin kommende sesong 🙂

  • Thomas Øverbø Innleggsforfatter

   Hei og takk for det. Ja det er smak og behag, følelsen for meg er at vismuth «gjør jobben» litt mer effektivt, men jeg vet flere som synes stål er bra til sjøfugl, spesielt de du nevner i 12/76.

   Ønsker deg og en god sesong, ikke lenge igjen nå :).

 • Skjellanger

  Takk for gode tips… Så videoene dine og nå blir det trolig kajakk på meg også 🙂 kan jeg spørre hvor videoen er spilt inn? Var utrolig flott der…