17 HMR på 100, 150 og 175 meter


Siden i fjor har jeg vært fysen på å teste rifla på litt lengre hold og i dag var det mulighet for det. Jeg fikk mulighet på en skarv på 160m. og stusset litt på treffpunktet ift. siktepunkt. Ballistiske apper som regner ut overhold, klikk og annet basert på kulas vekt og hastighet over lengre hold, har vist seg å være upresise i forhold til det jeg har opplevd i felt. I dag fikk jeg litt «forskning» på dette.

Kulefall

Appen har denne utregningen hva gjelder overhold på avstander ift. kulas vekt og hastighet når den er innskutt på 100m.

I dag var det ganske vindstille og jeg ville se hvor mye kula faller på forskjellige avstander i praksis. Rifla skal gå midt i på 100m. og det virket og som det var brukbart tilfelle under testingen.

Jeg fikk rigget meg til på en någen lunde grei skyteplattform med tofot og bag ved kolben og startet testen. Først noen skudd på 100m., så noen på 150 m., så til slutt noen på 175 m. (se video nederst).

Det er morro å teste lengre avstander.

Erfaringene
Det er ganske påfallende hvor flatt denne riggen skyter. Kanskje er det utregningene i appen som ikke henger sammen med kombinasjonen rifle, scope, ammo, scope-høyde over rifla, men jeg har lagt inn de dataene jeg har og kan legge inn. Likevel ser jeg av opptakene at her er det forskjell på teori og praksis.

  • På 100 m. er det treff på ca. siktepunktet som er i midten.
  • På 150 m. er det treff 3 cm. lavere enn siktepunktetet som er i midten (Appen er ikke enig i dette, og treff burde være 10 cm. under)
  • På 175 m. er det treff 3 cm. lavere enn siktepunktet som er 1. hash-merke. (Appen er ikke enig i dette, og treff burde vært til sammen 17 cm. under)

Tallene
Så da har jeg satt opp en liten kulebane-tabell med resultatene, teori vs. felt.

Teori Felt
100m. Likt Likt
150m. 10 cm. under 3 cm. under
175m. 17 cm. under 9 cm. under (3 cm. under
første hash-merke som igjen er
6 cm. under midten)

Det er litt fart i kula selv etter 150m, de sorte merkene viser anslag. Det ene skuddet fikk gongen til å spinne rundt en gang.


Konklusjon

Det var et artig eksperiment, jeg er usikker på hvor teorien og praksisen skiller seg. Det kan være høyden på siktet over rifla, evt. noe avvik i monteringen. Evt. kan tallene fra sikte-leverandøren (Vortex) avvike avhengig av hvilken førstøring man benytter når man tester og hva slags tall som ligger bak hash-merkene i retikkelet. Det sies at tallene er opprettet for max forstørring, men jo lavere ned på forstørringen jeg går i appen jo nærmere kommer jeg erfaringene fra felt. Eventuelt kan siktet ha fått seg et kakk og er noen knepp (2 cm.) opp, men avviket fra teori til felt vil uansett  være ulik.

Nedenfor kan du se selv, filmet gjennnom siktet, filmet med Triggercam :).Del gjerne denne siden med dine venner eller følg foto | jakt | kajakk på Facebook


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *